// Βιοσυντονισμός (Εναλλακτικές Θεραπείες)

Aκαδημαϊκή αποδοχή της αποτελεσματικότητας της ηλεκτροθεραπείας

 

Όσες προσπάθειες και να έχουν γίνει ή εξακολουθούν να γίνονται από τους γνωστούς κύκλους συμφερόντων προκειμένου να απαξιώνονται οποιεσδήποτε εναλλακτικές μέθοδοι, εν τούτοις οι πραγματικά επιστημονικές δράσεις και έρευνες δεν έχουν ποτέ σταματήσει στην κατεύθυνση της πιστοποίησης του ηλεκτρομαγνητισμού ως ενός από τα αποτελεσματικότερα θεραπευτικά μέσα. Πρόσφατα, στα τέλη του 2009, επανατυπώθηκε η 12η έκδοση που είχε κυκλοφορήσει το 2008 του αγγλικού βιβλίου-εγχειριδίου, με τίτλο Ηλεκτροθεραπεία, Μια πρακτική στηριγμένη σε αποδείξεις. Στο πραγματικά εκπληκτικό –τόσο από πλευράς πληροφόρησης όσο και από πλευράς αισθητικής της έκδοσης- αυτό βιβλίο, που εύκολα κανείς μπορεί να προμηθευτεί, βρίσκουμε τις ερευνητικές μαρτυρίες και αποδείξεις μιας σειράς ιατρών επιστημόνων της Μεγάλης Βρετανίας.
            Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Elsevier και, μέσα σε 400 σελίδες, μοιρασμένες εννοιολογικά σε 5 συναφείς τομείς της ηλεκτροθεραπευτικής, μας εισάγει κατά τρόπο αποκαλυπτικό, μέσα από κλινικές έρευνες και μελέτες, στην πολυδύναμη θεραπευτική φύση του ηλεκτρομαγνητισμού. Οι συγγραφείς των διαφόρων ερευνητικών paper και κλινικών μελετών που υπάρχουν μέσα στο βιβλίο, είναι από τους πιο γνωστούς στον κλάδο αυτό και δραστηριοποιούνται στα πιο ονομαστά σχετικά νοσοκομεία και κλινικές στη Μεγάλη Βρετανία.
            Αυτό από μόνο του δε θα έλεγε το παραμικρό στον κάθε δικαιολογημένα υποψιασμένο πολίτη. Όμως, τόσο το γεγονός ότι η έκδοση αυτή κυκλοφορεί συνεχώς ενημερωμένη και ανανεωμένη  για πάνω από 15 χρόνια και αποτελεί το εγχειρίδιο αναφοράς σε κάθε σχετική επιστημονική ενασχόληση, όσο και το γεγονός ότι κάθε του τμήμα πλαισιώνεται από ένα ολόκληρο και πολλαπλώς επιβεβαιωμένο πειραματικό υπόβαθρο, κάνει και τον πιο δύσπιστο ερευνητή να τη μελετήσει με πολύ προσοχή.
            Το εγχειρίδιο, γραμμένο σε άψογα και κατανοητά Αγγλικά, ξεκινά με ένα ολόκληρο κεφάλαιο αφιερωμένο στην επεξήγηση και την ανάλυση των αρχών της ηλεκτροθεραπείας. Μας εισάγει στην ηλεκτρική φύση και τις ηλεκτρικές ιδιότητες των ανθρώπινων ιστών και κυττάρων, και των ηλεκτρομαγνητικών μηχανισμών στους οποίους οφείλεται η ανάπλαση των ιστών μας όταν τραυματίζονται. Κάνει μια εκτενή αναφορά στον ηλεκτρομαγνητικό τρόπο λειτουργίας των αισθητηριακών και κινητικών μας νευρικών κυκλωμάτων και, αφού μας εξηγεί τη φυσιολογία του πόνου, μας διδάσκει τις πρώτες αρχές ηλεκτρομαγνητικής θεραπευτικής, με ή χωρίς ταυτόχρονες ηλεκτροθερμικές επιδράσεις.
            Στο δεύτερο τμήμα του, το βιβλίο, μέσα από την αναλυτική παρουσίαση ερευνητικών κλινικών προγραμμάτων, μας εισάγει στην ηλεκτροθεραπευτική μεθοδολογία των θερμικών και ψυχρών εφαρμογών, στην ηλεκτροθεραπευτική των παλμικών και των μικροκυματικών ρευμάτων, καθώς και στη θεραπεία με laser χαμηλής ισχύος.
            Το εγχειρίδιο, στη συνέχεια, περνά στο πολύ σημαντικό τμήμα της θεραπευτικής μέσα από εφαρμογή πρωτοκόλλων ηλεκτροδιεγέρσεων ή βιοσυντονισμού. Αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση τμήμα της πιστοποίησης των θεραπευτικών δράσεων της ηλεκτροθεραπείας και ξεκινά με την εισαγωγή στην εξήγηση των δράσεων πάνω στο ανθρώπινο σώμα, των ρευμάτων χαμηλής συχνότητας. Κατόπιν περνά στην ανάλυση της νευρομυϊκής ηλεκτρικής διέγερσης και της μελέτης των ηλεκτρομαγνητικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ μυών και νεύρων. Στη συνέχεια, αναλύει τη μορφή, τους τρόπους και τα αποτελέσματα από τις ηλεκτρικές διεγέρσεις πάνω στους μύες και στα νευρομυϊκά κυκλώματα του οργανισμού μας, καθώς και τις συσκευές με τις οποίες επιτυγχάνονται.
            Ακολουθεί ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στην πολυδιάστατη δράση των διαδερματικών ηλεκτρικών νευροδιεγέρσεων, ως μεθοδολογία αποτελεσματικής αντιμετώπισης του πόνου, και ειδικά των χρόνιων πόνων.
            Κατόπιν, ακολουθούν τρία εξαιρετικής σημασίας κεφάλαια, που αναλύουν τη θεραπευτική επίδραση ρευμάτων διαφόρων συχνοτήτων, τα οποία διοχετεύονται γύρω και πάνω από περιοχές του ανθρωπίνου σώματος, όπου υπάρχουν συγκεκριμένες παθήσεις. Αναλύει αρχικά τη δράση της διοχέτευσης παλμικών ρευμάτων συγκεκριμένων συχνοτήτων με ηλεκτρόδια προσαρμοσμένα στο σώμα μας, με σκοπό την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων.
            Μετά, μας εισάγει στη Λειτουργική Ηλεκτρική διέγερση, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η διαμέσου παλμικών ρευμάτων αποκατάσταση λειτουργιών του οργανισμού μας που βρίσκονται σε παθολογική κατάσταση. Τέλος, μας αναλύει τη μεθοδολογία και τους μηχανισμούς, διαμέσου των οποίων γίνεται η επούλωση και η θεραπεία πληγών, με τη χρήση ρευμάτων παλμικής μορφής, σε διάφορες τάξεις ενεργειών και συχνοτήτων.
            Όλα τα κεφάλαια συνοδεύονται από εκτενείς βιβλιογραφικούς καταλόγους αναφορών, επιστημονικών εργασιών και άλλων σχετικών βιβλίων, ώστε το κάθε τμήμα του βιβλίου αυτού να αποτελεί μια μοναδική πηγή αυτοτελούς γνώσης που να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα από τον κάθε ενδιαφερόμενο θεραπευτή. Ο κάθε ένας από μας θα βρει στο βιβλίο αυτό μεγάλο πλούτο, τόσο για την προσωπική του ενημέρωση και εκπαίδευση, όσο και για τις προσωπικές του έρευνες. Ο αγγλικός τίτλος του βιβλίου είναι: Electrotherapy, Evidence-Based Practice, 12th Edition.ΗΝ